loading...

петък, 31 август 2012 г.

Турските сериали тази есен - високо качество и неповторими истории

Утре е първия ден от м. септември и есента идва с всеки изминал миг - виждаме това с променливото време, с подготовката за първия учебен ден, виждаме я и по телевизията - по време на всяка една реклама ставаме свидетели на промо на поредния нов български сериал, на поредния нов сезон. Светът се готви за есента - телевизиите подготвят своите проекти и докато тук ще гледаме нови сезони на "Седем часа разлика", "Домашен арест", "Етажна собственост", "Под прикритие", "Столичани в повече" и др. и нов сериал, като "Къде е Маги?", Турция също готви вълна от сериали...
Идеята ми за тази статия дойде, гледайки преди дни промота към новите сериали в Турция, новите сезони. Е, не можем тук да излъжем - това, че сериалите им плъзнаха из цяла Европа и Азия определено им се отрази - преди също правеха хубави сериали, но рядко имаше такива, които да достигнат даже половината на качеството, което се достига сега. Много хора ще ме разкритикуват, но наистина Турция достигна едно световно ниво, под световно разбирайте американско, защото всичко се сравнява със запада - понякога заслужено, друг път - не.
Единствения белег на турските сериали, който наистина е неприятен, е, че рейтинга за тях е на първо място... или поне за телевизиите. Най-лошото е, когато даден сериал спира без никакви обяснения - гледаш как приключва поредната серия и не виждаш нова... Конкретен пример е "Лъжовна пролет", който колкото беше интересен, толкова и нямаше рейтинг... Лошо е и за екипа, който е с ясната идея, че цял сезон ще се занимава с именно този сериал и какво... - нечие решение остава нечии "гърла" празни. Миналата есен също бе обещаваща, но доста проекти колкото и шумно да започнаха, след десетия епизод спряха. Ако това се случи (спад в рейтинга) на сериал, например от Латинска Амирика, то той бива смален, скъсен и задължително няма да остави отворен финал (ако мога да го нарека така).
Стига с празни приказки вече - сезон 2012/2013 ще бъде интересен, най-малкото заради доказаните турски сериали, които вървят от години и интерес към тях е сигурно, че ще има. 
Реших първо да Ви представя премиерните сериали, които най-много ми допаднаха, като промо опаковка, въпреки че тя не разкрива изцяло даден проект.
"Изгубеният град" (Kayıp Şehir) е нов сериал на Канад Д. Промото му можете да видите от тук. Мога да си призная само две неща - музиката на Томрис Гиритлиоглу наистина ми харесва и познах единствено Гьокче Бахадър (Лейля от "Листопад") - другите не са познати в България или поне така си мисля. "Изгубеният град", който е и най-големия проект на турската медиа Канал Д за тази есен разказва за непознатата страна на Истанбул и за семейство, което се мести от черноморието в големия град и се сблъсква с непознатата за тях досега бедност и дискриминация.
Миналата година Гьокче се омъжи за колега, а тази пролет се разведе. За ролята си в "Kayıp Şehir" тя ще промени визията си изцяло. Все още не се издава каква ще е ролята й в този нов сериал, за който единствено се знае, че стартира другия месец.
Сега отскачаме към друг нов сериал на Канал Д "Сбогом" (Veda), за който се говори от доста време в Турция. Проектът стартира също от септември, като с "Изгубеният град" ще са единствените премиери за Канал Д през този месец. Промото и малко от историята, разкрита от реприките в него, ще откриете тук.
Продължаваме с подготвените изненади от Канал Д, като освен премиери, любимата и на много българи телевизия ще предложи и нови сезони на доказали се сериали.
"Север-Юг" (Kuzey Güney), който, както обявихме, е закупен у нас, продължава със своя втори сезон тази есен. Вторият сезон на сагата с Къванч Татлъту започва също през септември. Едно от промотата към новия сезон вижте от тук. В сагата ще има и много нови герои, като с това ще се заплете още повече и без това заплетената история на сериала от първи сезон.
"Другите отчаяни съпруги" (Umutsuz Ev Kadınları), или направо да си го кажем "Отчаяни съпруги", също се завръща с втори сезон. След като почти винаги бе лидер в неделния слот, където бе излъчван първи сезон, Канал Д спази обещанието си почитателите на сагата, които са най-вече в най-активната и търсена целева група, да я гледат и тази есен. Към момента се знае, че "Отчаяни съпруги" ще се върти всяка неделя, като историите ще бъдат пресъздадени от трети и четвърти сезон на оригинала. Напомняме Ви, че "Отчаяни съпруги" се върти по Нова Телевизия в България, като вече се излъчват последните епизоди от първи сезон. Промото на втория сезон е с доста привлекателен стил, като всички сме изненадани от новия стил на съпругите, а най-огромно впечатление ми направи как са... загрозили Сюнгюл Йоден. В епизодите от втория сезон по план трябва да видим торнадо, нови съпрузи, включително и съпруги, рак, множество пробеми и едно истинско приятелство, а в края и "пет години по-късно"...
Не по-добро е замислено и завръщането на "Опасни улици" (Arka Sokaklar), който продължава не с втори, а с достоен седми сезон. Промото на един от най-добрите сериали на Канал Д вече се върти в Турция, а от този линк имате възможност да го гледате и онлайн. Напомняме Ви, че досега са заснети цели 250 епизода от "Опасни улици", като в България съвсем скоро ще имаме възможност да видим и продължението.
Нови сезони и епизоди ще видим и на други сериали на Канал Д, сред които "Султан" и "Лош път", които това лято бяха подготвените премиери от телевизията (в Турция се излъчват премиерни сериали и през лятото) и съответно тази есен ще се излъчват новите им епизоди.
След като миналата година от Канал Д изненадаха приятно всички с блестящото промо за изминалия сезон 2011/2012, тази година дойде време за ново. И то за какво... Вижте сами! С музиката на "Мисията невъзможна", героите от любимите и доказани сериали, като "Лъжовен свят" (Yalan Dünya) със Сарп Апак (Гювен от "Мечтатели"), "Север-Юг", "Султан" (Sultan) и "Лош път" (Kötü Yol) разнасят куфарче, което именно петте красавици от "Отчаяни съпруги" отварят, разкривайки същността на новия телевизионен сезон на Канал Д пред зрителка...
С Канал Д приключваме дотук, отбелязвайки отлична подготовка и обещаваш сезон, както винаги...
Продължаваме с Show TV, чиято най-известна продукция "Нарекох те Фериха" (Adini Feriha Koydum) продължава с изненадващо обявения трети сезон. Поредицата стартира от другия месец, като за момента се върти единствено промо с героя Емир, който видно ще претърпи трайна промяна. Подзаглавието на третия сезон на продукцията ще е "Пътят на Емир" (Emir'in yolu). Не е ясно, обаче, какво стара със самата Фериха, като фенове предполагат, че именно тя е улучена след изстрела, който се чу в последния епизод на втори сезон. Напомняме Ви, че в България гледаме "Нарекох те Фериха" под заглавието "Огледален свят", като към момента сагата се предлага само в онлайн платформата Voyo. По последна информация, "Огледален свят" ще стартира в ефира на bTV от октомври. Новият, трети сезон, стартира на 07 септември в Турция.
Другото силно заглавие за Show TV е "Мълчаливите" (Suskunlar), коeто се завръща с втори сезон. До момента са излязли промо 1 и промо 2, като особено впечатление прави първото. Поредицата "Suskunlar" ще се излъчва веднъж в седмицата, както всички други сериали. Новият сезон стартира на 06 септември в южната ни съседка.
Останалите не толкова известни сериали на Show TV, сред които започналия "Pis Yedili", предстоящия "Ustura Kemal", "Eve Düşen Yıldırım" с Мурат Хан ("Изоставено сърце", "Цената на живота", "Лъжовна пролет") и "Düşman Kardeşler" също ще са част от есенната програма на канала.
Силен сезон подготвя и Star TV, но определено най-силния им сериал, а именно "Великолепният век" (Muhteşem Yüzyıl) ще бъде и тяхния най-голям коз. Продукцията, която стартира съвсем скоро в България в ефира на ТВ7, ще се завърне с дългоочаквания си трети сезон, който със сигурност ще бъде интересен. В него ще видим и голяма американска звезда, като най-вероятно това ще е Брат Бит, който по план трябваше да се появи още във втори сезон. В сериала специално участие взима и Пелин Карахан, позната ни от "Мечтатели".
"Целомъдрие" (İffet) също има нов сезон - втори подред. Изключително популярната драма с Дениз Чакър, която гледахме в ролята на Ферхунде в поредицата "Листопад" ще върви през целия телевизионен нов сезон. Епизодите вече стартираха в Турция.
Една нова, но доста свежа е продукцията "Рибите, на които водата им омръзна" (Sudan Bıkmış Balıklar), която вече стартира в Турция именно по Стар ТВ. Поредицата е в стил "Мечтатели" и "Морска звезда" и наистина се харесва от турската публика. Тя стартира по средата на това лято, като досега са излъчени седем епизода.
Star TV ще зарадва почитателите си и с четири премиерни заглавия - "Dila Hanım" с Еркан Петеккая, "Babalar ve Evlatlar" с Мурат Юналмъш, "Ağır Roman Yeni Dünya" и "Atlılar".
Съвсем скоро стартира и най-обещаващата премиерна сага за този телевизионен сезон на не по-малко известната телевизия ATV, която се очаква от всички почитатели на Езел и Шехерезасда. Продукцията носи заглавието "Karadayı" и освен Бергюзар Корел и Кенан Имирзалъоглу, ще участва и Четин Текиндор.
Други премиери за ATV са "Krem", "Huzur Sokağı" със Селин Демиратар, "Alev Alev" с Рожда Демирер, "Son Yaz Balkanlar" с Хазал Кая и "Benim İçin Üzülme".
Fox TV и TRT 1 ще изненадат феновете си с по една премиера, съответно "Esir Şehrin Gözyaşları" и "Şubat".
В Турция зрителите могат да гледат разнообразни продукции. Каналите там залагат повече на собствена, отколкото на чужда продукция. В тази статия Ви представихме малко от заглавията, които да очакваме... много са... Някои от тях ще видим в България, други - едва ли. Сигурно е, обаче, че ефирно време за турски сериали винаги ще има, защото колкото и някои да ги критикуват, те си заслужават...

14 коментара:

 1. Очаквам с нетърпение статията!

  ОтговорИзтриване
 2. От заглавието по нищо не личи че става въпрос за HD или изобщо за качество на картината. Подразбира се единствено, че ще има "качествени турски сериали".

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотна статия,поздравления.

  ОтговорИзтриване
 4. Da vi neznam kakvo are spiraite tiq 4orbeni sapynerki o6te li sa6testvyvat

  ОтговорИзтриване
 5. Това определено е много добра статия. Гледам по-голямата част от тези сериали и нямам търпение за новите им сезони

  ОтговорИзтриване
 6. Браво Ели ! Страхотна статия ! Очаквам с нетърпение сериала с Езел и Шехерезада !

  ОтговорИзтриване
 7. abe vie osven za turski pomii za drugo znaete li da pishete ne moje i da stava duma da se sravnqvat tiq sapunki s latino serialite stiga s tiq turci beee.....

  ОтговорИзтриване
 8. Много интересна и полезна статия ! Научихме новини за всички сериали които гледаме и предстои да видим ! Благодаря за чудесната статия!

  ОтговорИзтриване
 9. 31 август 2012, 12:16,
  Здравейте,
  Какво ужасно има...?
  Поздрави!

  31 август 2012, 12:48,
  Здравейте,
  Доста се постарах... Дано Ви хареса!
  Поздрави!

  31 август 2012, 15:30,
  Здравейте,
  Да, за качеството на сериалите.
  Поздрави!

  31 август 2012, 15:50,
  Здравейте,
  Искрено благодаря!
  Поздрави!

  31 август 2012, 16:41,
  Здравейте,
  Щом не са Ви приятни - не четете статиите за тях.
  Поздрави!

  31 август 2012, 17:17,
  Здравейте,
  Много Ви благодаря.
  Поздрави!

  31 август 2012, 18:42,
  Здравейте,
  Благодаря за милите думи и на Вас!
  Поздрави!

  01 септември 2012, 12:40,
  Здравейте,
  Не е задължително да четете тази статия.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 10. emi spored men sa yjasni ,ni6to smisleno nqma kopie na latinoto ,4i4oto s plemenicata ,zetqt s 2-te sestri ,tatkoto s baldazata i taka natatak :) Za tova kazvame 4e sa protivni i nemogat da se sravnqt s latinoto ,i sa texno bledo kopie ...Novona6ymqli amatior4eta ,4orbeni sapynerki :D Ako smislenoto go namirate v cigylkite i vodopada ot salzi :D ok , serial4eta slyje6ti za ytexa i pla4 na nepreyspelite i kompleksirani balgari ,,A viw ot bloga prestanete da otgovarqte na na6te komentari za ili protiv tyrskoto ,znaem 4e simpatizirate na tiq izpykani sa4mi ,aama nqmate pravo da zasi4ate komentarite ,vse pak nie sme vi posetiteli i imame pravo da si izkazvame mnenieto ,ako ne sme nie samo za vas 6te si pravite statiite a koi sa verni ot tqx ne se znae...i ne mi kazvaite 4e nie napadame fenovete na djamiite poneje i te nas ni napadat kogato izleze nqkoi latino statiq ...tfa e

  ОтговорИзтриване
 11. 02 септември 2012, 18:51,
  Здравейте,
  Във всеки сериал има малка доза преувеличение... Щом не харесвате сериали от Турция, недейте да ги гледате.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 12. monjeli nqkoi da mi kaje dali 6te pusnat po btv ogledalen svet malqvi kajetemi tozi film e strahoten i zritelite trqbva da mu se naslajdavat

  ОтговорИзтриване
 13. 09 септември 2012, 14:07,
  Здравейте,
  За момента поредицата ще се излъчва само и единствено на платформата Voyo.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване

loading...