loading...

сряда, 5 юли 2017 г.

ЕТО ЗАЩО спряха "Дързост и красота"


Почти 25 години след излъчването на епизод 1 от "Дързост и красота" БНТ спря сапунената опера от ефира си.

Причината - временният лиценз, под който националната телевизия имаше право да излъчва сериала, е изтекъл в края на юни. За момента от БНТ не се ангажират с информация дали и кога този лиценз ще бъде подновен, казаха от отдел "Връзки с обществеността" пред Webcafe.bg.

За периода 01.04.2017 - 30.06.2017 рейтингът на "Дързост и красота" е 0.79%, според пийпълметричните данни на GARB Audience Measurement Bulgaria. За последните три телевизионни сезона рейтингът също е с неефективно ниски стойности, става ясно от данните, предоставени от Българската национална телевизия

"Сериалът беше успешен до навлизането на турските и индийските сериали по комерсиалните телевизии, след което зрителският интерес драстично спадна. През годините е позициониран в различни слотове. Последно той се излъчваше в сутрешния слот, където гледаемостта също е ниска, спрямо "Здравето отблизо" и "По света и у нас" (които се излъчват преди и след епизодите), казват от БНТ.

"Подновяването на договора за лицензиране на права за излъчване на нови епизоди на "Дързост и красота" е съпроводено с увеличаване на цената на всеки епизод. С оглед ниската гледаемост, това се превръща във финансово неоправдана инвестиция".

Последните епизоди от "Дързост и красота" са излъчени в края на миналата седмица под номер 3970 и 3971. Самата американска продукция е в много по-напреднал етап - последният произведен епизод на сагата е 7609-и.

От 3 юли в ефирния слот преди обедните новини, който досега беше запазен за "Дързост и красота", се излъчват повторения на "История БГ" и документална поредица за Япония.

"Дързост и красота" е един от най-дългите телевизионен сериал в света, като се разпространява в 100 държави.

В България сериалът се излъчва по БНТ от есента на 1992 г. и добива широка популярност. Отначало сериалът върви по Ефир 2, а по-късно продължава по Канал 1.

От 7.09.2015 „Дързост и красота" се излъчва от понеделник до четвъртък от 11:30 до 11:50 ч. Озвучаващият екип търпи промени от 1999 г., когато е проведен открит кастинг за роли в дублаж от редакция "Кино" в БНТ. От 15 юни 2012 сериалът се излъчва във формат 16:9 и в HD качество на картината. От 13 август 2012 г. епизодите стават 21-минутни.

Оригиналният пилотен епизод е излъчен в мрежата на CBS на 23 март 1987 година. Сериалът е създаден като сапунена опера по идея на Уилям Бел и Лий Филип Бел.

"Дързост и красота" се снима в Лос Анджелис, Калифорния. Сюжетът представя живота на фамилия Форестър, собственици на модната империя "Форестър криейшънс". Основните герои са Ерик Форестър (Джон Маккук) - президент на модната компания, неговата съпруга Стефани (Сюзън Фланъри), техният най-голям син Ридж (Рон Мос) и Брук Лоугън (Катрин Кели Ланг), омъжвана и за бащата, и за сина Форестър.

Брук е притежателка на по-големия дял във "Форестър криейшънс". Причината е, че тя открива печелившата формула "Билийв", която носи много пари. Основният конкурент на Форестър е модната агенция "Спектра фешънс". Конфликтът между двете модни фамилии е една от главните сюжетни линии.

5 коментара:

 1. Здравейте БНТ,
  искам изключително да изкажа възмущението си от вашия програмен директор и най-вече спирането на сериала Дързост и красота.Не може 25 години да го давате,дори имаше статия преди време,че докато се снима ще го излъчвате,а сега го спряхте.Доколкото съм запознат АЗ ВИ ПЛАЩАМ ЗАПЛАТИТЕ С МОИТЕ ДАНЪЦИ и се надявам в най-скоро време да подновите лиценза и съответно да пуснете сериала в гледаем пояс а не 11.20 и да очаквате рейтинг!!!
  Какво друго е гледаемо по вашата медия?Този сериал е вашия символ и ви дърпаше години наред рейтинга нагоре ,а сега неблагодарно го спряхте!!!
  Пак ви напомням ,че с нашите пари сте на работа там и е хубаво да се вслушвате в желанията на зрителите си!!!
  Хубав ден и очакваме развитие!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Напълно съгласен съм със този човек. Колкото и малко хора да го гледат не може да ги лишоте от това удоволствие толкова години!

   Изтриване
 2. именно не зависимо какъв е филма дали разтегнат до безкрайност .този филм един от най гледаният от целият свят .не напразно хората го правят защото имат 300 000 000 зрители по целият свят .и аз до колкото помня вие бяхте казали до като в Америка го снимат и вие ще го давате така бяхте го написали . поне си изпълнете обещанието и подновете лиценза за правата върху сериите които се правят в Америка . и да наистина този филм ви е лицето на телевизията ако не той вашите рейтинги няма да са задоволителни .за това очаквам с най голямо уважение да подновите филма .

  ОтговорИзтриване
 3. Грешите с това, че епизодите в бг са много по назад от тези в Америка. Разликата се дължи на това, ме до 13.08.2012 епизодите по бнт са по 42 минути тоест по два оригинални! Така че сме доста близо до сериите, излъчени наскоро в САЩ

  ОтговорИзтриване
 4. Много съм възмутена от спирането на сериала. Вие просто излъгахте редовните си зрители, че ще го излъчвате, докато върви в Щатите.

  ОтговорИзтриване

loading...