loading...

събота, 16 септември 2017 г.

СКАНДАЛ! "Уикенд" избухна срещу "Кьосем": "Режат глави за лека нощ по bTV"


Публикуваме без съкращения публикация на "ИнфоДнес" по повод статия във вестник "Уикенд" за сериала "Великолепният век: Кьосем", като не заемаме страна по случая. Очакваме Вашите коментари!
Кръв и насилие всяка вечер за лека нощ във "Великолепният век: Кьосем". Деца сънуват кошмари заради жестокостите в поредицата. Зрителите бесни на медията, СЕМ си прави оглушки!
Отрязани глави се търкалят от екрана на bTV в праймтайма, а жестокостите в турските сериали следват една след друга. В 20:00 часа вечерта bTV сервира кръв и насилие чрез турския сериал "Великолепният век: Кьосем", потресени са зрители, които сигнализираха в редакцията на вестник "Уикенд".

Един от най-гледаните турски сериали е въплъщение на ужасните мъчения и издевателства, които са се извършвали в Османската империя както по отношение на поданиците на падишаха, така и между съперниците за султанския престол. Историческият филм се излъчва всяка делнична вечер в най-гледаното време, когато децата все още не са си легнали и често стават свидетели на кървищата и ужасиите, които се предават на екрана.

Сюжетът на сериала се завърта около живота на Хасеки Мах-Пейкер Кьосем Валиде Султан, считана за най-силната и влиятелна жена в историята на Османската империя. Приемана е за тази, която е преобърнала представите за ролята на мюсюлманката в обществения, семейния и дори в политическия и културен живот на една от най-големите ислямски страни. Кьосем е родена през 1590 г. в Гърция под името Анастасия. Пристигнала в детска възраст в Истанбул като дар за султанския харем, на 15 години тя вече е фаворитка на султан Ахмед Първи, а острият ѝ ум, проницателността и силата ѝ бързо я превръщат във владетелка на султанското сърце. За да се задържи на върха, тя трови наред и поръчва съперниците за султанския престол да бъдат обезглавени, така че за падишах да се възкачи някой от нейните синове.

Зрителите непрекъснато стават свидетели на това как с лека ръка нейните верни стражи и еничари размахват ятагана и отсичат главата на всеки, който застрашава живота и властта на султана. За капак отново в най-гледаното време героите от турската сага се гърчат в адски мъки, изпили отрова като наказание за липсата на лоялност към силните на деня в Цариград. Странно е, че бдителните надзорници в Съвета за електронни медии не взимат отношение за това, че в праймтайма на bTV се излъчват кадри, изпълнени със зверско насилие. "Великолепният век: Кьосем" не е за хора със слаби нерви, твърдят зрители на сериала.

Явно в случая става дума за двоен стандарт, тъй като за далеч по-невинни сцени на насилие и нецензурен език СЕМ скастри БНТ за сериала "Под прикритие" и настоя сериите, в които се използват вулгаризми и в които има сцени на изнасилвания, да не бъдат излъчвани от 20:45 часа, както бе програмиран сериалът, а след 22:00 часа. БНТ се съобрази със забележката и отърва солената глоба.

"Под прикритие" си е направо детска приказка в сравнение с жестокостите във "Великолепният век", проявиха черно чувство за хумор тв маниаци. Те сравниха отрязаните глави в турските сериали с обезглавяването на западни граждани от страна на джихадистите и добавиха, че показването на насилие по телевизията в най-гледаното време, пък макар и в сериал, е все едно да покажеш как ислямистите режат глави в контролираните от тях територии в Близкия изток. Новинарските емисии по света се въздържат категорично от показването на подобни кадри. Както знаем обаче, у нас има изключение. През 2000-ата в "По света и у нас" по БНТ в 20:15 часа бе показана жестока екзекуция на руски войник от страна на чеченските терористи. Суровият материал от войната в кавказката република бе получен от международния новинарски видеообмен. Водещ на новинарската емисия бе Милена Милотинова, за което тя бе свалена от екран. Предшественикът на СЕМ - Националният съвет за радио и телевизия (НСРТ) - уволни шефовете на дирекция "Новини и актуални предавания" и на направление "Новини" в БНТ Мирослава Нейнска и Константин Кисимов.

Преди време БНТ пак го отнесе от възмутени зрители заради излъчването през деня на филма на Людмил Стайков "Време разделно" по едноименния роман на Антон Дончев. Филмът също изобилства от сцени на насилие, които показват обаче как османските войници и еничарите се гаврят с поробените българи.
ЧЕТЕТЕ САМО ПРИ НАС!

"Фермата" отне лидерството на "Кьосем"

 

bTV няма да излъчи последните 4 епизода от ПЪРВИ СЕЗОН на "Великолепният век: Кьосем"

 

"Сега и завинаги" - нов сериал на мястото на "Кьосем" от 19-и септември по bTV

 

bTV спира "Великолепният век: Кьосем"

 

"Великолепният век: Кьосем" продължава да е на върха в рейтингите 

 

ЕКСКЛУЗИВНО: bTV e закупила ВТОРИ СЕЗОН на "Великолепният век: Кьосем"

 

Малкият принц Мустафа си хвана гадже

 

"Великолепният век: Кьосем" – история и измислица в сериала

7 коментара:

 1. В много филми и сериали по света са на лице сцени на насилие! В това число влизат и турските, които много обичате да гледате! В сериал като "Кьосем" се подразбира, че ще има насилие и това, че не са сложили надпис "препоръчителен родителски контрол", не означава, че родителите не трябва да го спазват. Телевизията въобще няма вина за това, което излъчва. Всеки родител трябва да знае кой филм е подходящ за детето му и кой не е. Щом не ви пречат съвременните турски сериали в които има насилие, какво сте тръгнали да се оплаквате заради "Косем". Само си измисляте оправдания да попречите на този хубав филм да се излъчи!

  ОтговорИзтриване
 2. Аз да ви попитам, защо давате на децата да гледат такива сериали, знаете, че по това време това се е случвало често, и че във филма са възможни също и сцени със секс, после друг ви е виновен, първо го гледайте вие и преценете че даден филм не е подходящ за деца!!!

  ОтговорИзтриване
 3. Защобте от „Уикенд” не си гледат работат сериала Кьосем е най якия сериал и който не му харесва детето му да гледа насилие да смени програмата. Искам си продължението. Този сериал е закупен от много страни и много хора го харесват за това е много висок рейтинг. Какви са тези глупости и сега има насилие както и секс сцени, кво толкова покзават каква е реалноста, каквато е и сега. Сега също се убиват много невини хора и деца.

  ОтговорИзтриване
 4. Вервай ми, аз съм журналиС ! :)

  ОтговорИзтриване
 5. Лично аз считам, че този който е писал статията изобщо не е гледал сериала. Насилие има във всички филми и сериали, дори и в комедийните. Зависи как е представено. Специално турците в историческите си сериали и филми по-скоро загатват за самото насилие и почти няма кръв. В много от тях дори раните, където тече кръв се замъгляват. Техния морал не позволява да се излъчват директни сцени. Виж да вземем всички останали екшъни, които децата гледат от типа на "Рамбо", та дори и в пародията "Смотаняци". И там насилие. Ами в "Опасни улици", който се излъчва в 18:00 ч. Да не би там да няма насилие, убийства и кръв. Но да се върнем доста години назад и да поговорим за детския сериал "Неочаквана ваканция" и там всички комедийни гегове са придружени с насилие. А трябва ли да припомням други български сериали, като "На всеки километър", "Черните ангели" "С пагоните на дявола", "Капитан Петко войвода", "Героите на Шипка". "Записки по българските въстания". Нима там няма насилие и рязане на глави? Темата е широкодискусионна, но явно журналистите в жълтите издания, като решат да пишат нещо, го правят за повече кликания и това не ги спира да клеветят всичко, което се появява. Нима в своята статия те не проповядват насилие, като припомнят реални неща от новинарските емисии? Изобщо не трябва да се прави аналогия на сцените от "Кьосем" с отрязаната глава на руски военнопленник от чеченски терористи, излъчен в праймтайма на БНТ. А съвременното детско поколение гледа какво ли не насилие в игрите, които играе в интернет, чрез луксозните си телефони.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Г-н Говедаров, а в колко от изброените от вас заглавия режат глави (няма да се спираме на другите форми на насилие, да се насочим към цитираната бруталност)? Ако не е неудобно да направим статистика, че току-виж няма други. И кога последно Рамбо или друг от останалите е вървял в ПРАЙМТАЙМА (най-гледаното време) на национална телевизия (макар и не държавната БНТ) като БиТиВи или Нова? Пак ако не е неудобно да отговорите горе от амбразурата. Смешно ми е как най-накрая се намери някой да ви каже суровата истина и вие рипвате да си пазите турските сериали, че да не вземе някой да ги спре дори по-рано.

   Изтриване

Моля, спазвайте добрия тон! Благодарим Ви предварително!

loading...