loading...

четвъртък, 19 октомври 2017 г.

"Великолепният век" се завърта по Diema Family


Diema Family завърта турския хит "Великолепният век"...

Най-продаваният турски сериал в света започва отново в ефира на нишовия канал на 18-и ноември (събота), като ще се излъчва всяка събота и неделя от 09:45 до 11:45 по два епизода. 

Diema Family ще повтори отново първите два сезона, излъчени през 2015-2016 година в съботно-неделните следобедни часове. 

За първи път предшественикът на "Великолепният век: Кьосем" бе пуснат по вече несъществуващата TV7 през 2012-а година, която така и не го доизлъчи. 

След фалита на медията, Nova Broadcasting Group откупи правата на 139-серийната продукция, като се очаква на по-късен етап тя да бъде показана до края. 

Историята:
Сюжетът пресъздава любовната история на ХVІ век, която предопределя съдбата на Османската империя във века на Ренесанса (подобна на историята на Фердинанд Арагонски и Исабела Кастилска от предходния ХV век, както и на развиващата се по същото време драма около развода на английския крал Хенри VIII. Базиран на исторически факти, „Великолепният век“ отмества малко воала на изпълнения с държавни тайни и интриги живот в султанския харем във времето на най-величествения период на Османската империя.

Дошла като робиня от най-крайните земи на империята, Роксолана успява да спечели сърцето на султана. Благодарение на блестящия си ум, необикновената сила на волята си и привлекателната си външност, от безправна робиня тя става любима жена и първа фаворитка на султан Сюлейман Великолепни - най-могъщия султан в Османската империя, като освен това на практика управлява империята.

Турският телевизионен сериал разбунва неимоверно духовете не само в Турция, но на територията на всички бивши османски земи. От една страна, в Турция недоволни от сериала са традиционалистите-ислямисти поради представянето на любимия султан като "женкар и фустаджия", а не като държавник, а от друга — националистите поради "гаврата" с един от националните символи след Ататюрк (макар и османски).

Извън центъра на обществения дебат в Турция остава същественият въпрос за интерпретационната достоверност на художествената турска „сапунка“, издържана донякъде в латиноамерикански стил. Продуцентите на сериала явно са насочили внушението му „за вътрешна консумация“, тъй като скандалният сериал възпява величието на Османската империя и в частност на Сюлейман Великолепни в женски план.

Във "Великолепния век" участват звезди като Халит Ергенч ("1001 нощ"), Мерием Узерли, Бурак Йозчивит ("Малки тайни", "Чучулигата", "Черна любов"), Вахиде Перчин ("Огледален свят", "Да върнеш времето назад"), Нур Фетахоолу ("Забраненият плод"), Небахат Чехре ("Забраненият плод", "Изкушение"), Енгин Йозтюрк ("Пепел от рози"), Мерве Болуур ("Малки тайни", "Север Юг"), Арас Булут ("Времето лети"), Толга Саръташ ("Дъщерите на Гюнеш", "Обещание"), Дениз Чакър ("Ифет", "Листопад"), Бурджу Йозберк ("Дъщерите на Гюнеш"), Пелин Карахан ("Мечтатели") и много други...

3 коментара:

loading...