loading...

сряда, 25 април 2018 г.

Утре в "Кьосем": Мурад отнема властта на Кьосем - войната между майка и син започва (26-и април)


Прочетете какво ще се случи утре (26-и април) в следващия епизод на хитовия турски сериал "Великолепният век: Кьосем", излъчващ се всяка делнична вечер от 20:00 часа по bTV.

Колеги, умоляваме Ви да не копирате резюметата, а да споделяте линк към тях! Така ще подкрепите иначе безвъзмездния ни труд!

Можете да харесате фейсбук страницата на "Великолепният век: Кьосем", като отворите този линк:- https://www.facebook.com/VelikolepniqtVekKosemBG/

Кьосем идва в харема. Хаджи ага чете фермана на Мурат, с който ѝ отнемат пълномощията на регент.

Султанът се моли преди да отиде в дивана. Той е решил, че няма да дели трона с никого и ще управлява държавата еднолично, без съветите на майка си. Султанът се е заклел да изтрие всички бунтовници от своята империя.

Кьосем, научавайки новината, се прибира в покоите си много ядосана. Не може да приеме, че абсолютната ѝ власт е отнета.

От съкровищницата носят позлатен коран на падишаха. Мурад казва в дивана, че в тази свещена книга пише, че всички трябва да вярват в Бог и ако са истински вярващи не трябва да покровителстват метежниците.

Хаджи ага съобщава на Кьосем къде е свикан дивана. Тя тръгва натам.

Султанът упреква спахиите за бунта. Техните аги заявяват, че те не са бунтовници, а тези които са срещу падишаха, не са от тяхната каста.

Султанът се обръща към кадиите, като ги обвинява в корупция. Съдийското съсловие се опитва да се защитят, обвинявайки спахиите, че мародерстват спрямо правораздавателите. Мурад кара всички да се закълнат във вярност към него с ръка на свещения коран. Султанът обещава пред всички, че ще управлява империята справедливо и ще се бие за разширяването на земите си. После се заклева пред Бог.

Принцесата си спомня за баща си, който също се е крил от кръстоносците. Мустафа паша ѝ съобщава, че господарят ще я посети вечерта.

Враговете на султана научават какво е станало в дивана. Предполагат, че ще започне война между майка и син. Също така осъждат на смърт принцесата.

Кьосем отива при падишаха и го моли да я приеме. Той отказва. Валиде влиза при него. Казва на сина си, че от 30 години е в двореца и с нея са правили всичко, но враговете ѝ никога не са успели да я скарват с децата й. Мурат отговаря, че тя не го забелязва и че той я е свалил от власт. Кьосем не вярва, продължавайки да мисли, че синът ѝ е подведен.

Принцовте също коментират решението на господаря. Баязид разказва как брат му е убил спахията. Те започват да се страхуват от султана.

Кьосем е ядосана за публичното унижение, на което е подложена от  падишаха. После заявява, че държавата - това е тя. Мурат отговаря, че майка му вече няма да управлява империята, а само харема. Накрая Кьосем му казва, че е искала да се откаже от властта в негова полза, но той е избързал като я отнел от нея.

Султанът заповядва да следят майка му, защото иска да знае всяка нейна стъпка.

Принцесата чува на пазара, че Кьосем е отстранена от власт.

Двете сестри Атике и Гевхерхан коментират случилото се с майка им. Кьосем решава, че синът ѝ я предал. Търси вината в себе си. Хаджи ага се опитва да я успокои. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, спазвайте добрия тон! Благодарим Ви предварително!

loading...