loading...

понеделник, 16 април 2018 г.

Дни на турското кино в България - филми с Нургюл Йешилчай, Бурак Йозчивит и Фуркан Палалъ


От 14-и до 29-и април пет емблематични кино ленти на класическото и съвременното турско кино ще бъдат представени в рамките на фестивала "Дни на Турското кино в България" 2018!

Форумът е организиран от културно-информационния отдел при посолството на Република Турция, под патронажа на Н. Пр. д-р. Хасан Улусой - посланик на Република Турция в България, и с изключителното съдействие на Министерство на културата и туризма на Република Турция.

Тази година, освен жителите на столицата, безплатно на фестивалните филми ще могат да се насладят и любителите на турското киноизкуство в Пловдив, Кърджали и Бургас.

В пролетните дни българските зрители ще се докоснат до многообразната тематика на турската кинематография, пресъздадена в запомнящи се образи, интригуващи съдби и колорит от емоции.

Премиерната прожекция бе в София на 14-и април в кино салон "Арена Запад" и представи филма "Чинара" (Çinar Ağaci), в който режисьорът и сценарист Хандан Ипекчи по неповторим начин е разкрил силата на семейните отношения като връзка с нашето минало и мост към нашето бъдеще.

Останалите четири заглавия са "Братко мой" (Kardeşim Benim), "Планината 2" (Dağ 2), "Хлебарят: Тайната на любовта" (Somuncu Baba: Aşkın Sırrı) и "Разореният Ага" (Züğürt Ağa).

Всички те сюжетно са изпълнени от непреходните човешки ценности - любов, семейство, вяра, прошка, достойнство, свобода, преплетени с философските прозрения и душевни вълнения на героите и вечните въпроси за смисъла на живота и смъртта. Мистика и красиви природни картини допълват майсторската актьорска игра в лентите и увличат зрителите в неповторимо пътуване из необятния свят на седмото изкуство, пресъздаден от талантливите режисьори и сценаристи.

Предстоящи прожекции в София:
"Разореният ага" - 16-и април (понеделник), 17:00 ч., кино салон "Арена Запад"
"Братко мой" - 16-и април (понеделник), 19:20 ч., кино салон "Арена Запад"
Информация за следващи излъчвания очаквайте скоро!

ВХОДЪТ ЗА ВСИЧКИ ПРОЖЕКЦИИ Е БЕЗПЛАТЕН!
За резервации и повече информация: тел.: 02 980 25 30

"Чинара" (с Нургюл Йешилчай)

Оригинално заглавие: Çinar Ağaci
Език: турски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия, романтичен
Турция, 2011 г., 115 минути
Режисьор: Хандан Ипекчи
В ролите: Нургюл Йешилчай, Сеттар Танръйоген, Хюсеин Авни Данял, Нежат Ишлер
Сюжет: Синове, дъщери, внуци... Цветя, плочи, грамофон и един сандък, които се пренасят от една къща в друга на всеки два месеца. И един чинар. Чинар, който събира всички под сянката си на всеки два месеца. На пръв поглед пенсионираната учителка г-жа Адвие е малко буйна, заядливият ѝ характер може и да прави нещата трудни за нейните деца, но за Баръш най-важното нещо в живота е неговата единствена баба. Само Баръш чака с нетърпение срещите под чинара, за да дойде и техният ред, когато баба му ще се премести за два месеца у тях.

"Братко мой" (с Бурак Йозчивит)

Оригинално заглавие: Kardesim Benim
Език: турски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия
Турция, 2016 г., 120 минути
Режисьор: Мерт Байкал
В ролите: Аслъ Енвер, Бурак Йозчивит, Мурат Боз
Сюжет: Спокоен, но доста загадъчен, Хакан (Бурак Йозчивит) е 30-годишен, чаровен и известен изпълнител. Колкото и да се опитва да страни от жълтата преса, конфликтът с брат му Озан (Мурат Боз) е тема номер едно за папараците. Озан е на 28, също известен изпълнител, но за разлика от брат си е весел, забавен и общителен. Скарани, двамата братя от дълги години не са се срещали. Тази студенина между тях е още от детските им години. Загубили майка си отрано, за двамата се грижи баща им Еркан, който пее по сватби. Тримата обикалят от град на град, детството им минава по пътищата, без постоянен адрес. В тези времена Еркан поверява цялата отговорност за по-малкия си син на брат му Хакан. Докато единият се отдава на детството си, другият е принуден да порасне преждевременно. И така, братството преминава във вражда и раздяла. Погребението на баща им ги среща отново. Среща ги и с бащиното предсмъртно желание, което ще промени много неща... 

"Хлебарят: Тайната на любовта" (с Фуркан Палалъ)

Оригинално заглавие: Somuncu Baba: Aşkın Sırrı
Език: турски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, исторически
Турция, 2016 г., 120 минути
Режисьор: Кюршат Къзбаз
В ролите: Фуркан Палалъ, Сарухан Хюнел , Гюркан Уйгун
Сюжет: Още докато е твърде млад Хамид (Фуркан Палалъ) е разтърсен от загубата на баща си. След преживяната тъга той решава да намери себе си като се подслонява в един дергях. Подобно на останалите ученици в дергяха, Хамид помага в ежедневните работи - започва да пече хляб... Младият мъж не изостава и от уроците и за кратко време се превръща в любимец на своя мистичен учител. По негово искане неочаквано Хамид е принуден да се ожени, но желанието му е не да търси друга жена, а Божествената любов. Филмът разказва за пълния с мистика живот на големия мислител, познат в Анатолия още като Хлебарят - Шейх Хамид-и Вели, и за приключенията му в търсене на Божествената любов.

"Планината" 2

Оригинално заглавие: Dağ 2
Език: турски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, военен
Турция, 2016 г., 135 минути
Режисьор: Алпер Чаглар
В ролите: Чаглар Ертугрул, Уфук Байрактар, Мурат Сезерли, Аху Тюркпенче
Сюжет: В една опустошена военна зона, където отекват виковете на невинните, на самата линия между отчаянието и храбростта, седем командоси ще танцуват със смъртта. За двамата приятели Огуз (Чаглар Ертугрул) и Бекир (Уфук Байрактар), които вече не са в плен на терористите, това ще е първа мисия в Ирак. Командосите имат нелеката задача да спасят отвлечената от терористична организация DEAS в Северен Ирак журналистка Джейда Балабан. Но този път врагът не е само един, както в миналото, и нещата са много по-сериозни, отколкото изглеждат.

"Разореният Ага"

Оригинално заглавие: Züğürt Ağa
Език: турски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия
Турция, 1985 г., 101 минути
Режисьор: Несли Чолгечен
В ролите: Шенер Шен, Нилгюн Назлъ, Фюсун Демирел, Ердал Йозяджълар
Сюжет: За Зюгюрт (Шенер Шен) - агата на село Хараптар, който живее с "кръвожадния" си баща Абдо, един ден всичко започва да тече наопаки. С настъпването на суша в региона, селяните започват да разграбват и продават реколтата на агата и потеглят към големия град - Истанбул. Все още ага, но ага на едно обезлюдено селце, Зюгюрт решава да продаде земите си и също хваща пътя към Истанбул. Големият град буквално поглъща Зюгюрт Ага, очакванията му не са оправдани, джобовете - празни, дори жена му го напуска... Само младата и красива Кираз е до него, за да започнат едно ново начало. Филм за разпадането на феодализма в Турция.

3 коментара:

  1. Страхотна новина! Искам да попитам филмите със български субтитри ли ще бъдат или дублирани?

    ОтговорИзтриване
  2. Къде мога да гледам сега филмът Хлебаря с бг. субтитри

    ОтговорИзтриване

Моля, спазвайте добрия тон! Благодарим Ви предварително!

loading...