loading...

петък, 11 май 2018 г.

Алкохол и наркотици в света на турското кино


За проблема с наркотиците в турското кино открито проговори актрисата Асуман Дабак...

"Светът на турското кино е изграден върху алкохол и наркотици"... Рядко една личност, особено творческа, би направила такова открито признание на обществен дебат относно зависимостите и други проблеми, свързани с тях. Точно това обаче заяви актрисата Асуман Дабак, която знае това не от слухове, а от свои лични наблюдения.

От 1996-а тя се е снимала в 24 филма и сериали и е изключително популярна в родната си Турция. Асуман имаше смелостта да назове най-сериозните проблеми на средата, в която работи. "Всеки е опитвал и аз съм опитвала, с убеждението, че нищо особено няма да ни се случи. Така си казваме и не забелязваме как стигаме до ръба на бездната. Колко човешки трагедии остават зад кулисите. Следователно, неотдавнашната история за арестуването на известния актьор Аднан Кок и братята му в получаването на пратка с дрога е само зърно на едно голямо нещастие", каза актрисата.

Първият масов арест бе през 2013-а
За проблеми с наркотиците сред хора от турския шоу бизнес се говори от години. Първият масов арест на известни турски актьори, познати и на българската публика от участието си в сериали бе през 2013-а. Тогава в рамките на акция на местната полиция бяха закопчани общо 55 души. След тях бяха известни актьори като Кенан Имирзалъолу, Мурат Йълдъръм и тогавашната му съпруга Бурчин Терзиоглу, Енгин Алтан, Нехир Ердоган, Илкер Аксум и други. Известните арестанти бяха обвинени в употреба на наркотици и "предоставяне на места за употреба на наркотици".

Според турските власти те са търсили наркотици с кодирани думи, а търговците са ги доставяли на желаните адреси. Операцията бе задействана 8 месеца преди това, когато полицията започнала да следи група дилари, действащи в истанбулския района на "Бешикташ" и в квартал "Саръйер", пише "Труд".

Равносметката от координираната акция на турската полиция бе 20 килограма канабис и 500 грама хероин. Тогава се говореше, че арестите били наложени от правителството на Ердоган, тъй като точно тези актьори били измежду творците, излезли на улицата и участвали в протестите в парка "Гези" в Истанбул.

След разпит в полицията звездите бяха изправени пред прокурора и много от задържаните признаха, че са употребявали наркотици, вследствие на изтощителният график на снимачната площадка. След това актьорите бяха освободени с условието, че случаят им ще бъде разгледан по-нататък, но това така и не се случи.

От зависимост страдаше Джанер Куртаран
От тежка зависимост към кокаина страдаше актьорът Джанер Куртаран. Злоупотребата с наркотиците стана причина да бъде отстранен от екипа на "Листопад", в чиито първи епизоди изпълняваше ролята на Шевкет. Джанер беше принуден да влезе в клиниката, след като бе задържан за притежание на наркотици. Полицаи го видели да хвърля нещо на земята рано една сутрин в Бейоглу и открили на мястото бяло пликче с наркотици. Престоят му в центъра за алкохолици и наркомани не мина без проблеми. Той дори избяга оттам, но колеги го убедили да се върне и да продължи лечението.

След поредно лечение в клиника за наркомани Джанер получи покана да се снима, но само в третия епизод на сериала "Любов и наказание", където трябвало да изиграе Мехмет, неверния годеник на Ясемин, с чиято изневяра започва завръзката в историята. След снимките режисьорът му предложи да влезе в постоянния екип, а ролята му да продължи и да се развие.

В афера с наркотици преди време се забъркаха и обичаните актьори Гизем Караджа и с Чаатай Улусой. Нежната хубавица, която открадна сърцата на зрителите с "Опасна красота" и "Пътят на Емир", тотално плю на имиджа си на ангел. Турците погледнаха благосклонно на аферата ѝ с Чаатай Улусой, но след това трябваше да видят как любимците им отговарят пред съда за притежаване и разпространение на наркотици.

Гизем Караджа избегна ефективната петнадесетгодишна присъда като описа случая като младежка грешка и "само цигара марихуана". Това обаче настрои сериозна част от публиката срещу нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, спазвайте добрия тон! Благодарим Ви предварително!

loading...