loading...

сряда, 5 декември 2018 г.

Туба Бююкюстюн - ранен живот, раждане, любов, кариера, награди


Туба Бююкюстюн е турска актриса, номинирана и носител на много престижни международни награди, жури на световен филмов фестивал, лице на световноизвестни марки, посланик на добра воля на УНИЦЕФ. 

Ранен живот
Туба Бююкюстюн е родена на 5-и юли 1982 г. в Истанбул, Турция. Името ѝ има арабски корен и означава райско дърво. Тя е единственото дете в семейството и от малка се интересува от рисуване. Завършва средно образование с насоченост математика в лицей и моден дизайн и декорация в университета „Мимар Синан“ в Истанбул. Докато учи в университета, се снима в реклами и бива забелязана от Томрис Гиритлиоулу – продуцент, режисьор и сценарист.

Кариера
Първата ѝ роля е през 2003 г. в сериала „Султан Макамъ“, като участва в последните четири епизода. През 2004 г. се снима в сериала „Корона от цветя“ („Забрадката с бродираните рози“), режисиран от Чаан Ърмак, в образа на Зарифе. Същата година участва във филма „Гюлизар“ като Гюлизар. За ролята си печели първата си награда за „Най-добра актриса“ на ТВ фестивала в Сърбия и Черна гора.

През 2005 г. се снима в сериала „Под липите“ в ролята на Филиз заедно с Бюлент Инал и Синан Тузджу. Същата година участва във филма „Баща ми и синът ми“ като Айсун. 

През 2006 г. се снима във филмите „Пътят на любовта“ в ролята на Дениз и в „Изпитът“, като учителка, заедно с Жан-Клод Ван Дам. 

В периода 2007 – 2009 г. се превъплъщава в ролята на Аси в сериала „Гордата Аси“ заедно с Мурат Йълдъръм и Четин Текиндор. На 51-ия ТВ фестивал в Монте Карло „Гордата Аси“ е номиниран за най-гледан сериал в света. 
През 2010 г. изпълнява главна роля във филма „Попитай сърцето си“. 

В периода 2010 – 2011 г. се снима в сериала „Огнено сърце“ в ролята на Хасрет заедно с Джансел Елчин. 

През 2013 г. се завръща на екран в сериала „20 минути“ в образа на Мелек заедно с Илкер Аксум. За ролята на Мелек, Туба става първата представителка на Турция, номинирана за „Най-добра актриса“ на 42-те награди "Еми". През 2014 г. е отново в главна роля – Елиф в сериала „Черни пари и любов“ заедно с Енгин Акюрек. Сериалът става най-продаваемият няколко години подред, а за ролите си Туба и Енгин получават много престижни награди. 
През 2015 г. се снима в три филма – „Джунгла“, „Спомени на вятъра“ и „Тясна рокля“. 
През 2016 г. участва във филма на Ферзан Йозпетек „Червеният Истанбул“ заедно с Халит Ергенч, Мехмет Гюнсюр и Неджат Ишлер. Филмът е отличен с най-високата награда на фестивала „Синелибри“. 

В периода 2016 г. – 2017 г. пресъздава главна женска роля в сериала „Искрите на отмъщението“ и си партнира с Къванч Татлъту. Сериалът е отличен с наградата за най-добра драма на 12-тия Международния фестивал в Сеул.

През 2017 г. излиза на екран филма на Онур Сайлак „Още“, където актрисата изпълнява ролята на Ахра.

Личен живот
На 28-и юли 2011 г. Туба се омъжва за актьора Онур Сайлак в Париж, а на 19 януари 2012 г. ражда двете си дъщери - близначките Мая и Топрак.

Туба Бююкюстюн е първата представителка на Турция, номинирана за „Най-добра актриса“ на 42-те награди "Еми" за ролята си в сериала „20 минути“.
Носител е и на международната награда „Джузепе Шака“ - Ватикана 2015 г. в категорията „Млади актьори в театъра и киното“ за цялостно творчество. 

Освен международни награди, Туба е отличена с „Най-добра актриса“ за всичките си роли в родината си. 

През 2015 г. получава и най-престижната награда за посланик на добра воля в Турция – награда за най-активен посланик на мира от университета „Сулейман Шах“ по програма „Обединени нации“.

През 2017 г. е удостоена със специалната награда „Златна пеперуда“ в категорията „Сътворяващи чудеса“. 

Туба Бююкюстюн е първия представител на Турция в състава на световното жури в Лос Анджелис на фестивала за азиатското кино. 

2 коментара:

  1. Имате ли представа, дали сериалите 20 минути и Черни пари и любов най сетне ще бъдат излъчени в България? Все пак Черни пари и любов е най продаваният турски сериал в света ,а 20 минути е на трето място след Черна любов!

    ОтговорИзтриване

Моля, спазвайте добрия тон! Благодарим Ви предварително!