неделя, 24 октомври 2021 г.

"Опасно изкушение" приключва


Развръзката наближава...

След 5 сезона един от най-успешните турски сериали "Забранената ябълка", излъчващ се в България под името "Опасно изкушение", е време да се сбогува със зрителите в южната ни съседка...

На специално парти по повод успешното начало на петия сезон, състояло се вчера (22 октомври) в Истанбул, продуцентът Фатих Аксой е обявил, че това ще бъде финалният сезон на обичаната сага.

Очаква се дългоочакваният финал да бъде излъчен в Турция през първата половина на 2022 г.

"Опасно изкушение" прави премиерата си в Турция през май 2018 г., като за отрицателно време печели милиони почитатели в цял свят.

В България сериалът стартира това лято в праймтайма на bTV. В момента у нас върви вторият сезон на вълнуващата история на Зейнеп и Алихан, като все още сме едва на 23 оригинален епизод. 

Припомнете си статията ни за началото на снимките на петия сезон на "Опасно изкушение" в Турция:

Започнаха записите на новия сезон на "Опасно изкушение"

Турският сериал "Опасно изкушение" се готви за нов пети сезон...

Най-продължителният телевизионен сериал на FOX TV "Опасно изкушение" (Забранената ябълка) стартира на 13 септември в Турция. След дълга пауза актьорският състав и екипът се срещнаха отново на снимачната площадка с голям ентусиазъм.

Сериалът, който беше разтърсен от последователни раздели през миналия сезон, ще срещне публиката с нови актьори.

Биран Дамла Йълмаз ("Язовирна стена"), Гизем Денизджи ("Любов под наем"), Ясмин Ербил и Мурат Айген ("Доктор Чудо" и "Приказка за Бодрум") се присъединяват към актьорския състав на поредицата.

Биран Дамла Йълмаз влиза в образа на Кумру - новата съседка на имението, която ще предизвика смут в отношенията между Йълдъз (Еда Едже) и новия й любим Чаатай (Берк Октай).

Берк Октай, който се присъедини към поредицата с героя си Чаатай в началото на четвъртия сезон, ще заема централно място в историята на новия сезон. 

Йълдъз ще иска да отмъсти и на Чаатай, и на Кумру, тъй като е била измамена. Мурат Айген влиза в образа на Доан, бащата на Кумру. Доан поема компанията, но и Ендер иска да застане начело на фирмата. 

Ясмин Ербил ще бъде най-добрата приятелка на Кумру - Джанан. Гизем Денизджи ще изпълнява ролята на Гюлназ. Тя ще е медицинската сестра на бащата на Йомер (Емре Динлер), която идва от Адана.

Началото на петия сезон на "Опасно изкушение": Напрежението между Чаатай (Берк Октай) и Йълдъз (Еда Едже) бележи първите епизоди от новия сезон на сериала. Сближаването между новата съседка на имението - Кумру (Биран Дамла Йълмаз) и Чаатай ще промени хода на събитията, а Чаатай ще остане шокиран, когато научи какво я свързва с Фейза (Едже Диздар) в миналото.

Героите на Хасан Али (Ердал Йозячълар) и Зехра (Шафак Пекдемир) умират при експлозия. Фериде (Гюленай Калкан) напуска града, а Кая (Баръш Кълъч) заминава в чужбина.

Ендер, която прекратява брака си с Кая, ще продължи с интригите. Братът на Ендер - Джанер, също се завръща в историята.

Халит умира в "Опасно изкушение"

В края на първия сезон през юни 2018 г. главният герой на поредицата, Талат Булут (Халит), е обвинен в сексуален тормоз над 19-годишното момиче Йозге Ш., което отговаря за костюмите на сериала. 

Случаят разтърсва из основи медийното пространство в южната ни съседка и цяло лято не излиза от дневния ред. Това обаче не е единственият удар срещу Талат... След въпросния скандал екипът на "Опасно изкушение" се разделя на две - едната част, поддържаща и подкрепяща скандалния актьор, а другата - заставаща крайно срещу него и разграничаваща се от постъпката му. 

В отбора на противниците на Талат Булут начело застава екранната му партньорка Шеввал Сам, която играе Ендер. Тя реагира бурно на обвиненията и признава, че съжалява, че е трябвало да работи с него на един и същ сет. 

Белокосият актьор завежда дело с искане за компенсация за нанесени му от нея морални щети на стойност 100 000 лири. Въпросните щети, според него и адвокатите му, се изразяват в своеобразната кампания срещу него, която Шеввал завела в социалните мрежи. Отговорът от нея не закъснява и тя отвръща на удара, завеждайки, от своя страна, дело срещу Талат Булут на стойност 101 000 лири. 

Съдът в Истанбул обаче отхвърля и двата иска. Като мотиви на съдията за отхвърляне на делата бе посочено, че страните играят водещи роли в един и същ сериал, а думите на Сам не представляват атака срещу личните права и следователно условията за обезщетение не са изпълнени.

Обвиненията за сексуален тормоз срещу Талат Булут биват оттеглени поради липса на доказателства и той се връща в състава на "Опасно изкушение" за втория сезон, който се излъчва в момента у нас. Актьорите от поредицата обаче обвиняват Талат Булут в извършеното деяние и на снимачната площадка на сериала цари напрегната атмосфера. 

След началото на втория сезон на продукцията започват противоречия - своеобразен спор, в който всеки опонент се опитва да докаже, че позицията му е единствената правилна. На третия ден от снимките на сериала, чието заснемане е отлагано няколко пъти, присъства и Талат Булут. 

Актьорът, заедно с телевизионната си партньорка Еда Едже, са били забелязани в района на Джихангир, където се снима "Опасно изкушение" и където работят по една от сцените. 

Еда Едже (екранната Йълдъз) не застава рамо до рамо до Талат Булут, с изключение на съвместните им сцени. Репортерите разпитват актрисата защо Булут не се вижда сред всички актьори на сериала, на което тя отговоря: "Не знам. Това не ме интересува".

Еда Едже подкрепя Йозге в неприятния инцидент между нея и Талат: "Съчувствам на момичето. Не е лесно за жена да каже: "Случи ми се това и това. Ние, като жени от "Опасно изкушение", подкрепяме момичето, което показа смелост. Ще продължим да работим цивилизовано. Мисля по същия начин като преди"...

Въпреки факта, че съдът отхвърля иска на Йозге Ш. поради липса на доказателства, колегите на Булут не вярват в неговата невинност и го игнорират на снимачната площадка. Шеввал Сам (Ендер) и Еда Едже (Йълдъз) се отнасят с екранния Халит особено студено, като общуват с него само когато е необходимо, при заснемане на общи сцени.

Айшегюл Чънар, която играе ролята на дъщерята на Талат Булут - Лила в сериала, разказва за случващото се на снимачната площадка след новината за сексуален тормоз над 19-годишната служителка на поредицата. "В момента, след инцидента, никой от нас не успява да се съсредоточи върху ролите си. Заснемането на някои сцени се повтаря няколко пъти. Напрежението доминира. Шеввал Сам и Талат Булут не говорят помежду си. Веднага след като снимките приключат, те се оттеглят в различни ъгли. Преди това всички бяхме на едно и също място. Сега Taлат има собствена каравана. Не вярвам той да е тормозил сексуално асистентката Йозге".

Продуцентите и ръководството на канал FOX не могат да направят нищо, тъй като вината на актьора не е доказана. Работниците от сериала обаче смятат, че невинността му също не е доказана, затова подкрепят 19-годишното момиче.

Само няколко месеца по-късно се появява нов проблем. След като научава, че през януари няма да бъдат пуснати нови епизоди от поредицата, поради липсата на рекламни спонсори, Сам признава факта, че новините за сексуален тормоз са нанесли голяма вреда на сериала.

Шеввал Сам и Талат Булут продължават да работят заедно като вършат работата си професионално, въпреки личните си отношения. Когато обаче се снима 17-ти епизод на "Опасно изкушение", възниква конфликт между двамата актьори. Според сценария техните герои Ендер и Халит трябва да се целунат, но Сам отказва.

Според турски издания Талат Булут, който печели 45 хиляди турски лири за един епизод от поредицата "Опасно изкушение", заплашва, че ако бъде уволнен и изгонен от каста, ще съди компанията и ще поиска обезщетение в размер на 1 милион турски лири. Актьорът продължава да се снима до средата на четвърти сезон, където по сценарий героят му умира.