сряда, 20 април 2022 г.

Демет Йоздемир за българските си корени, слушането на българска музика и тъжните моменти в детството си

30-годишната Демет Йоздемир е много близка със семейството си, което винаги я е подкрепяло в желанието ѝ да бъде танцьорка и актриса.

Работа и усилие са ключът към успеха за тази млада жена, която от детството си е категорична, че съдбата ѝ е на сцената или пред камерите. 

"Винаги съм вярвала, че е необходимо да имаш добро образование и да се бориш силно, когато искаш нещо с всички сили. Поне да не кажат, че не си опитала с цяла душа." 

Това желание да излезе напред послужи на Демет Йоздемир да се изправи пред един от най-тъжните епизоди от детството си, развода на родителите си, когато е била едва на 8 години: "Сестра ми винаги е била основна част в моето ежедневие. Всъщност тя беше тази, която ми плати училището." 

След случилото се се премества в Истанбул с майка си, брат си и сестра си и там открива най-голямата си страст - танците. "В моята къща винаги е присъствала музика. От страна на майка ми съм с български произход и мелодии от тази страна се чуваха в нашия дом", казва тя. 

По време на гимназията вече решава да пробва като професионален танцьор: "Присъединих се към мажоретките на турския баскетболен отбор Анадолу Ефес. Прекалено много време работех с тях. Наистина беше хубаво." 

Затова решава да напусне обучението си и да се посвети изцяло на танциte. Тази идея бе аплодирана от семейството ѝ. "Винаги съм се целяла твърде високо, за да постигна целите си, но това не е достатъчно", казва Демет. 

Същата подкрепа получава и когато казва на майка си, че иска да опита късмета си като актриса. След като прави няколко малки стъпки в музикални клипове на известни турски певци като Мустафа Сандал, първата ѝ роля в сериал идва през 2013 г. с "Ще ти издам една тайна". 

Следващата година дава живот на Аля в "С Русия в сърцето", където работи с Къванч Татлъту и получава признание от публиката в Турция. Въпреки това тя получава първата си главна роля едва през 2015 г. в сериала "Ягодова любов". След "Ягодова любов" изиграва главната роля в друга романтична комедия "Стая 309". 

Международната ѝ популярност идва със "Свободен дух" - сериал с участието на Джан Яман, и за който тя взима наградата Murex d’Or през април 2019 г.: "Любимата ми сцена е тази, в която моята героиня открива, че Джан я е целунал в операта." 

Добрата химия, която актьорите излъчиха, породи много слухове за възможна връзка между тях, въпреки че никой не го потвърди, дори и чрез социалните мрежи. 

Да качва снимки в Instagram е едно от хобитата на турската актриса: "Обичам да съм активна в профилите си, защото моите последователи го заслужават. Те са най-добрите.

Свободното си време посвещава също на животните, за които казва, че има голяма връзка с тях, и да се откъсне винаги, когато може, с хубава книга край морето: "Да прекарам известно време сред природата е от съществено значение за мен. Това ми позволява да мисля и да намеря себе си." 

Освен това разкрива, че спортуването и спането са две от нейните тайни за красота: "За щастие обикновено имам много проекти в ръцете си. Така че прекарвам свободното си време предимно в почивка. Лечението на съня е много здравословно." 

Въпреки че се сблъсква със славата рано, Демет обяснява, че все още е жена с обикновени вкусове и не се е имунизирала срещу проблемите, които я заобикалят: "Опитвам се да използвам медийното си въздействие, за да подкрепям хора, които се нуждаят от нея"

Доказателство за това е участието ѝ в организации, които помагат на бежанци от сирийската криза или в такива като Фондация "Льозе", посветена на грижите и изцелението на деца, болни от рак, с които е записала различни видеоклипове с молба за дарения. "Трябва да сме по-човечни и да се обединяваме пред несгоди", казва красавицата.