сряда, 18 януари 2023 г.

Нилпери Шахинкая за скандала с Бурак Дениз, с коя актриса от "Опасно изкушение" стана близка и как се запозна с мъжа до себе си

Екранната Джансу...

Нилпери Шахинкая е родена в Дакар, Сенегал. Основното си образование получава в Париж, а средното в Берн. Завършва френската гимназия "Шарл де Гол" през 2006 г. и учи във Факултета по музика и сценични изкуства на университета Билкент.

Нилпери Шахинкая прави първия си актьорски опит в сериала Deniz Yıldızı, докато е още ученичка. След това играе във "Времето лети", "Сезонът на черешите", "Сърцето на града", "Черна птица", "Нов живот", "Опасно изкушение", интернет проекта "Точно така" с Керем Бюрсин и др. Паралелно с това играе на театралната сцена. Актрисата говори немски, френски, италиански и английски език.

Шахинкая има навика да си сменя къщата на всеки 4 години, тъй като баща й е бил дипломат и са сменяли дома си на всеки 4 години, когато е била малка.

Нилпери има връзка със скулптора Емре Юсуфи от малко над 3 години. Тя смята, че бракът убива любовта, имайки пред себе си примера на родителите й, които са разведени. 

- Името ти е много красиво. Има ли специално значение?
- Дядо ми искаше да е "Фея" (Пери). Защото в съня си е видял дядо с бяла брада. Този дядо му казва: "Трябва да кръстиш това дете Пери". Дядо ми беше много впечатлен и разказа това на майка ми. Майка ми пък искаше името Нил. Баща ми каза: "Тогава нека бъде Нилпери". Така знам аз и го разказвам от години. Наскоро майка ми обясни, че тази история всъщност не е такава.

- Родена си в Сенегал; ходила си в основно училище в Париж и средно училище в Швейцария. След това дойде в Турция и започна да учиш във френска гимназия. Защо обиколи толкова много места?
- Баща ми беше дипломат, посланик. Всеки път си изграждах нов живот. Докато това се случваше, никой не ме питаше за мнението ми.

- Как решихте да се върнете в Турция?
- Родителите ми са разведени. С майка ми останахме в Анкара. Баща ми продължи задграничните си назначения.

- Как ви се отрази съвместният живот на майка и дъщеря?
- Майка ми и баща ми преминаха през труден и внезапен процес на развод. Майка ми и аз бяхме разтърсени финансово и морално. Освен това майка ми загуби майка си от рак по същото време. Като цяло годините ми в гимназията и колежа бяха трудни.

- Как се срещнахте с Емре?
- Преди три години отидох в Анкара, за да посетя майка си. Пазарувахме в Атакуле. Майка ми каза: "Ще ти покажа една статуя, ще ти хареса" и показа статуята на Херкулес, направена от Емре. Влюбих се в статуята. Майка ми никога не казва такива неща, но онзи ден ми каза: "Отбележи го сега и го сложи в историята си". И аз го сложих. Тогава Емре ми изпрати лично съобщение.

- Каква върви любовта ви?
С Емре вече станахме семейство, чувствам, че създадох семейство. Това означава доверие, мир и голямо приятелство. Това е връзка, в която се чувствам пълноценна във всеки един смисъл. Емре и аз искаме да сме сладка двойка. Казваме си "зайче", защото едно от първите сладки животни, за които се сещаме, е заекът. Тази дума дойде първо от него. Изненадах се от нещо, а когато съм изненадана, очите ми се отварят широко и той каза "заек!". Накратко, ние не сме студена двойка, много се смеем на действията и отговорите си.

- Какво е най-хубавото в това да си с артист?
- Най-добрата част от това да си с артист е, че Емре е приятен. Той предпочита най-доброто от всичко. Тъй като е много чувствителен, той доставя удоволствие на обкръжението си. Например, когато за първи път започнахме връзка с Емре, той не се интересуваше от независими филми. Това е любимото ми нещо. Наскоро ме заведе на филм изненада. Филмът определено е в тройката на любимите ми филми. Беше толкова добър инди филм, че припаднах. Емре знаеше, че ще харесам този филм. Това е неговата наблюдателна и чувствителна страна.

- Каква е Нилпери, когато е влюбена?
Определено по-смела...

- Притесни ли те да попаднеш сред толкова много амазонки в "Опасно изкушение"?
- "Опасно изкушение" има вече над 100 епизода и попадането в средата ме изнерви, защото седях в семеен екип като доведено дете (смее се). Въпреки че всички се държаха много добре, аз се чувствах странно някъде отвътре и се надявах това чувство да отмине възможно най-скоро. Много е забавно да се играе, защото всеки може да направи всичко във всеки един момент в бързо развиващите се интриги, което е много забавно. Героинята, която играя, Джансу, мисля, че е човек, който получава силата си от актьорската си игра. Тя впечатлява дори интелигентните, защото е правдоподобна. Хамелеонът Джансу (смее се). Беше страхотно за мен, защото играх много жени в сериала. Имам роля, която установява различни отношения с всеки герой, много съм доволна.

- За трети път работиш с Керем Бюрсин в "Точно така" след "Сърцето на града" и "Безжизнените". Каква е атмосферата покрай него? Коя е най-голямата разлика, която видя в него през годините?
- Керем винаги ме кара да се чувствам много комфортно. Мога да се движа както искам. Сигурна съм, че той би казал същото за мен. Честно казано, много се глезим, когато сме заедно, не знам как изглежда отстрани (смее се). Пускаме си шеги един на друг. Ако го направя на някой друг, той ще се обиди, но Керем не го прави и аз засега не му се обиждам (смее се). Срещаме се от 2016 г. и мисля, че Керем вече е по-спокоен.

- Ако те помолим да споделиш нещо за себе си, което никога преди не е било разкривано...
Разбира се... Не мога да заспя, без да гледам нещо, и ми е много неудобно, когато говоря за това, защото гледам странни неща. Например една жена уж се гримира, докато си шепне нещо. Искам да кажа, че тя се гримира пред камерата и това е единственото нещо, което ме кара да спя!

- Кой е най-големият смешен провал в живота ти?
Това, че не мога да помня имена, е провал за мен и винаги се опозорявам, като казвам имената на всички по различен начин.

Нилпери Шахинкая, която скоро ще напусне "Опасно изкушение", стана добра приятелка с Еда Едже. На сбогуване със сериала тя написа: "Еда, един от най-красивите подаръци в сериала беше да те опозная."

За скандала с Бурак Дениз
През последните месеци Нилпери Шахинкая води дело срещу актьора Бурак Дениз, който й вдигна скандал в хотел в Адана и я обиди. Въпреки извинението му, актрисата продължи със съдебния процес. "Имам много причини да не бъда убедена в това извинение, но не мога да го обясня. Има много причини". Нилпери дори поиска да бъде издадена заповед за ареста на Дениз, защото все още не се е явил да даде показания. Адвокатът на Бурак Дениз заяви, че не е отишъл да даде показания заради натоварения му работен график.