loading...

събота, 7 януари 2017 г.

Ерик дел Кастийо: "Вече съм играл всичко"


Сценарист, писател, кинорежисьор и истински галан от теленовелите, Ерик дел Кастийо се гордее със своята 63-годишна кариера. 


Имал е добри и лоши моменти, но никога не е губил уважението към професията, на която се е посветил благодарение на майка си. Дон Ерик дел Кастийо е роден през 1934г. в Гуанахуато, Мексико. Има двама братя - Леополдо и Федерико. Въпреки че си спомня детството си с носталгия, споделя, че се е изправял пред трудни моменти като раздялата на родителите си. "Когато бях на 11г., майка ми се омъжи повторно и всеки път, като я виждах с пастрока ми, бягах от вкъщи".

Малко след това, Ерик страдал за смъртта на баща си. "Беше пожарникар и изгуби живота си при пожар. Тогава получих правителствена стипендия, за да влезна в интернат Мексико. Учих една година за отец и после исках да се занимавам с медицина, но осъзнах, че нищо от това не е моето". В този нерешителен момент, съдбата направила своето. "Един ден минах покрай академията по драматично изкуство на Андрес Солер. Скоро нещо ме накара да се върна и да се запиша".

Така открил истинското си призвание. "Но не беше лесно. В същото време трябваше да работя в склад и застрахователно дружество, за да си плащам образованието". През 1953г. дебютира в театъра, а телевизията идва няколко години по-късно - 1962г. с теленовелата "Наследството", но оттогава не оставя жанра, който му е дал толкова много. "Въпреки че страстта ми е киното, теленовелите са красиви и признавам, че съм научил много от тях".

В личен план има връзка с Роксана Белини, женят се, но малко след това се развеждат. От тази връзка се ражда първият му син Понсиано, който му дава и първите внуци - Естебан и Каролина.След това среща Кейт Трийо. "Видяхме се на едно събиране и беше любов от пръв поглед. Едно от първите неща, които й казах, беше: "Искам да се оженя за теб"". Желанието му се сбъдва и на 23 май 1969г. стават мъж и жена. Раждат им се дъщерите Вероника и Кейт, които стават съответно водеща и актриса. "Инстинктът да ги защитавам ме накара да продължа напред с всичко дори да превъзмогна брачните кризи".

Ерик и Кейт дел Кастийо - Ерик обожава дъщеря си Кейт. "Имаме отлични отношения. Лошото е, че ми липсва, защото отиде да живее в САЩ. Разбирам я, аз също трябваше да ходя и да оставям жена си доста пъти". Докато усъвършенства ролята си на баща, играе в редица филми, теленовели и пиеси. "Свят на играчки" 1974, "Яра" 1979, "Проклятието" 1983, "Светлина и сянка" 1987 са сред многото. По това време вече има изградено име и получени награди. Въпреки това, славата не го опиянява и той не забравя кой е бил и трудният път, който е извървял, за да стигне до там, където е. "Страдал съм, унижавали са ме и не умеех да се продавам, но щом успях да си изградя име в този свят, се отнасяха много добре с мен. Никога не съм се смятал за звезда, знам, че славата е краткотрайна". 

През 1995г. участва в "Алондра", сле това във "Вината". Докато се снимал в нея, хваща странна болест на гърлото. Успява да приключи теленовелата, но не и пиесата "Казах Ви", която прави с дъщеря си Кейт дел Кастийо. За щастие, той се възстановява и играе в "Ураган", "Лъжата" пак с Кейт, "Винаги ще те помня", "Приятелки и съперничи", "Любимо мое момиче", "Любовен облог", "Свят на хищници", "Изпепеляваща страст", "Удар в сърцето", "Желязната дама", "Това, което животът ми отне", "Трите лица на Ана".  Дебютира като певец с "Моя обичана земьо" през 2004.

Повече от 30 теленовели, близо 350 филма, безброй театрални постановки, режисирал е и продуцирал многобройни работи. Не си е представял това в онзи ден, когато минал покрай института Андрес Солар, в който става директор преди няколко години.


"С 63-годишна кариера няма нещо, което да не съм направил, единственото ми предизвикателство е да продължа да се харесвам на публиката. Обичам професията си и никога няма да се оттегля, само смъртта ще ми попречи да продължа да играя". 82-годишният мексиканец не спира да работи и е благодарен, че продуцентите му дават хубави роли. През 2012 му откриват рак, но се възстановява от болестта.

Image result
- Как бихте резюмирали кариерата си?
Дълги години понасям удари, падания от коне и обиди на его, но също аплодисменти и награди. Беше и продължава да е красива професия, на която принадлежа изцяло.

- Възстановен ли сте от рака на простатата?
Да, за щастие, лекарят ми го откри навреме. Подложих се на химиотерапия без усложнения. Ходя на преглед на всеки три месеца.

- От 47 години сте щастливо женен. Каква е тайната?
Да умееш да обичаш, защото днешната младеж, с цялото ми уважение, не умее да обича. Трябва да обичаш семейството на жена ти. Когато се запознах с Кейт, покорих и родителите й. Бракът ми продължи заради инстинкта ми за защита на семейството.

- Kак се чувствахте в "Трите лица на Ана"?
Много добре. Възхищавах се на Анджелик Бойер за работата й. Напомняше ми на дъщеря ми Кейт заради професионализма, страстта и сериозността, с която е подходила към тази кариера. Малко хора ги притежават.

"Честит рожден ден, татенце. Надявам се да изглеждам като теб на 82г. Кейт, липсваше, семейството е най-важното" 22, юли, 2016

4 коментара:

 1. Дядо им отдавна е умрял. Този играе злият Еваристо Гера. Иначе, старата любов на баба им се играе от Ото Сирго.

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотен актьор. И една поправка - на 86 години е, не на 82. Дано да е жив и здрав още години и да участва в още теленовели! :) Не е мястото тук, но искам да ви попитам кога ще стане ясен останалия актьорския състав от "Дива земя" с Кристиан де ла Фуенте и Орасио Панчери. Нали снимките трябваше да започнат средата на този месец, а още не са съобщили коя ще е главната актриса, злодеите и останалите в каста? Благодаря предварително за всичко, което правите за нас - латино феновете! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Наистина много се забавиха с обявяването на останалите актьори в "Дива земя", а снимките започват в средата на февруари. Колкото до годините на Ерик дел Кастийо, Уикипедия невинаги е надежден източник. Той е на 82 години - една от дъщерите му го написа на рождения му ден 22 юли 2016. Качили сме поста. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Добре, извинявам се за грешката за годините, подведох се от Уикипедията :) И дано скоро обявяват останалите актьори от "Дива земя". Лека вечер!

  ОтговорИзтриване

loading...